top of page
Högestetiska tandkronor, Torgkliniken Tandvård i Spånga.

Tandläkare & Akut tandvård i Spånga

Välkommen till Torgkliniken Tandvård på Spånga torg.

Här får du modern och säker tandvård av kunnig och erfaren tandläkare.

Kronor & broar

Kronor

Vid större skador på en tand är en krona ibland nödvändigt. Kronorna görs individuellt, så att de passar perfekt till dina tänder. Vanligaste materialen är tandfärgat porslin eller metallbundet porslin. 

Det tar normalt två besök att framställa en porslinskrona.

Första besöket - Avtryck

Tanden formas genom att slipas ned. Avtryck tas av båda käkarna, så att ett tandtekniskt laboratorium kan tillverka en porlinskrona. Ett bettindex tas också och skickas med till labbet.

I samråd med patienten bestämmer vi färgen på den framtida porslinskronan, men även vilket material kronan ska ha.

Vi arbetar uteslutande med högkvalitativa och moderna tandvårdsmaterial och samarbetar enbart med svenska certifierade tandtekniska laboratorier.

Andra besöket - Fastsättning

Efter ca 1-2 veckor är porslinskronan klar och du kommer då tillbaka till tandläkaren. Vid detta besök kontrollerar vi porslinskronans passform, färg och funktion. Om allt ser bra ut, så cementeras kronan på plats. Därefter kontrollerar vi höjden på kronan och justerar vid behov. Vi går igenom hur du ska hålla rent runt din nya porslinskrona.

Broar

När en eller flera tänder saknas kan man göra en bro för att ersätta den saknade tanden/tänderna. Vi formar då tänderna på båda sidor om den saknade tanden för att skapa fäste. Vi utför allt från korta broar för enstaka tandluckor till broar som täcker en hel käke. Materialvalet och tillverkningen är detsamma som för kronorna.

                            

 

Tandprotes

​Om en eller flera tänder saknas, kan även en avtagbar protes vara ett bra kostnadseffektivt alternativ. Dessa tandproteser kan vara temporära, när vi iväntar en läkning vid t.ex implantatbehandlingar. Proteserna kan även tillverkas för permanent bruk med metallskelett.

Att tillverka en permanent tandprotes tar normalt flera besök med avtryck och inprovningar för bästa framtida passform.

bottom of page